Fysiotherapie voor kaakklachten

Geplaatst op

BIj MoveWell Hilversum, richten wij ons op het verlichten van kaakklachten door middel van gespecialiseerde fysiotherapie. Kaakklachten, medisch bekend als temporomandibulaire dysfunctie (TMD), kunnen een significante impact hebben op uw dagelijks leven, veroorzaken pijn en beperken de beweging van de kaak. Onze ervaren fysiotherapeut is hier om u te helpen met behandelingen die specifiek gericht zijn op het verminderen van uw symptomen en het verbeteren van uw kaakfunctie.

Veelvoorkomende kaakklachten

Kaakklachten, vaak aangeduid als temporomandibulaire dysfunctie (TMD), omvatten een reeks symptomen die niet alleen de kaak maar ook andere delen van het lichaam kunnen beïnvloeden. Bij MoveWell Hilversum zien we een diversiteit aan symptomen die de kwaliteit van leven ernstig kunnen beïnvloeden. Hier volgt een diepgaande beschrijving van de meest voorkomende kaakklachten en hoe deze zich manifesteren:

  • Pijn en vermoeidheid in de kaak: dit symptoom staat centraal bij veel kaakklachten. Patiënten melden vaak een aanhoudende pijn die verergert bij activiteiten waarbij de kaak intensief wordt gebruikt, zoals kauwen, geeuwen of langdurig spreken. Deze pijn kan variëren van mild tot zeer intens en kan gepaard gaan met een gevoel van vermoeidheid in de kaakspieren, wat het moeilijk maakt om de dag door te komen zonder ongemak.
  • Beperkte beweeglijkheid: een van de meest hinderlijke aspecten van TMD is de beperkte beweeglijkheid van de kaak. Patiënten kunnen moeite hebben met het volledig openen of sluiten van hun mond. Dit kan dagelijkse activiteiten zoals eten, praten, en zelfs lachen belemmeren, wat een significante impact heeft op sociale interacties en algemeen welzijn.
  • Klikkende of knakkende geluiden: veel mensen met kaakklachten ervaren een klikkend of knakkend geluid wanneer zij hun mond openen of sluiten. Hoewel deze geluiden op zichzelf niet altijd pijnlijk zijn, kunnen ze wel ongemakkelijk en verontrustend zijn. Ze wijzen vaak op een verstoring in de manier waarop het kaakgewricht beweegt, wat een indicatie kan zijn van slijtage of ontregeling van het gewricht.
  • Hoofdpijn en oorpijn: TMD-gerelateerde hoofdpijn en oorpijn worden vaak veroorzaakt door de voortdurende spanning en disfunctie in de kaakspieren. Deze pijn kan uitstralen naar en rond het oor en vaak ten onrechte worden aangezien voor oorinfecties. Dergelijke symptomen kunnen leiden tot misdiagnoses en onnodige behandelingen, wat het belang onderstreept van een nauwkeurige diagnose van de onderliggende kaakproblemen.
  • Nek- en schouderpijn: de interactie tussen kaakproblemen en nekpijn is significant, vanwege de nauwe spier- en zenuwverbindingen. Patiënten met TMD ervaren vaak uitstralende pijn naar de nek en soms de schouders, wat leidt tot een extra belasting van deze regio’s. Dit kan resulteren in een vicieuze cirkel van spanning en pijn, die zich uitbreidt voorbij de primaire bron in de kaak.

Hoe kan fysiotherapie helpen?

Bij MoveWell Hilversum gebruiken we diverse fysiotherapeutische technieken om kaakklachten te behandelen en te beheersen:

  • Manuele therapie: onze fysiotherapeuten gebruiken specifieke handmatige technieken om de mobiliteit van de kaak te verbeteren en de spanning in de kaakspieren te verminderen. Dit kan helpen om pijn te verlichten en de functie te herstellen.
  • Oefentherapie: we leren u specifieke oefeningen die gericht zijn op het versterken en stretchen van de kaakspieren. Deze oefeningen helpen bij het herstellen van de normale kaakfunctie en het verminderen van pijn.
  • Educatie over zelfzorg: onze fysiotherapeuten adviseren u over hoe u uw kaakklachten thuis kunt beheren door middel van warmte-/koudetherapie, dieetadviezen en technieken om overmatig klemmen of knarsen (bruxisme) te voorkomen.
  • Stressmanagement technieken: omdat stress een belangrijke rol kan spelen bij het verergeren van kaakklachten, bieden we technieken aan om stress te beheersen, wat kan helpen bij het verlichten van de symptomen.
  • Posturale training: een slechte houding, vooral bij activiteiten die een langdurige hoofd- en nekpositie vereisen zoals computerwerk, kan bijdragen aan kaakklachten. Wij werken met u aan het verbeteren van uw houding om deze belasting te verminderen.

Contact opnemen

Ervaar de voordelen van fysiotherapie voor kaakklachten bij MoveWell Hilversum. Voor meer informatie over onze diensten of om een afspraak te maken, bezoek onze website op fysiotherapiemovewell.nl. Laat ons u helpen uw kaakgezondheid en algehele welzijn te verbeteren.

Neem vandaag nog contact op met ons team bij MoveWell Hilversum en begin uw reis naar een leven vrij van kaakpijn.

Gerelateerde berichten

Over ons

Check de blogs op onze site. We praten je bij over de gezondheidszorg.

Contactgegevens

Via info @ primair-hap.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden